De vierpuntige ster

Recentelijk dook een vraag op in groep op Facebook (https://www.facebook.com/groups/wrennieob) over een embleem met een vierpuntige ster.

.embleem

Ik herkende deze al snel als een embleem wat korte tijd op Hanomag-Henschel vrachtauto’s is gebruikt.

Na enig spitwerk in boeken en online bronnen heb ik de volgende informatie weten te vergaren.

  • In het duits wordt dit logo Vierzack genoemd.
  • Van oorsprong is het een logo van Daimler-Benz wat voor het eerst geregistreerd is in 1923, als variatie op de 3 puntige ster.
  • Bij Hanomag-Henschel is het maar in 1 productiejaar gebruikt teweten 1974 en dan ook nog alleen op nog maar op 2 frontstuurcabinetypes(504 en B10).
  • De vermoedelijke reden van gebruik is om de rechten op het beeldmerk niet te verliezen.

Hiermee is weer een klein mysterie ontrafeld en is de eigenaar van het object duidelijk wat het is.

Hernieuwde inspiratie

na enige tijd van weinig tijd had ik besloten om mij weer eens naar een treffen te gaan, dit jaar was er het Henschel treffen in Malden wat mijn nieuwsgierigheid wekte en deze heb ik op de kalender gezet.

Na een rit van ruim 2 uur waarbij ik de nodige andere oldtimers onderweg tegen kwam(waaronder een Hanomag-Henschel F45) trof ik een dozijn Henschels aan op het parkeerterrein bij Wegrestaurant Malden.

alhier heb ik de volgende fotoreportage gemaakt en contacten aangehaald die in de loop der tijd verwaterd waren.

Fotoreportage

dit alles motiveerde mij om weer lekker aan de slag te gaan vandaag met deze website en dit voor de komende tijd voort te zetten.

Welkom!

Welkom op de vernieuwde website van Hanomag-Henschel.net

In de komende maanden gaat de oude website verhuizen naar een nieuw CMS(content managment systeem). De reden hiervoor is dat de oude site zeer slecht te onderhouden was en dit ook zeer tijdrovend was. Dit was 1 van de redenen waarom updates uit zijn gebleven in de afgelopen tijd.

Groeten,
Pieter Hansma

Alles over Hanomag, Henschel & Hanomag-Henschel

banner