De geschiedenis van Hanomag

Sinds het begin van de 18e eeuw had de ondernemer Johann  Egestorff(1772-1834) op basis van ruwe grondstoffen zoals kalksteen, kolen, zandsteen en asfaltkalk in Linden bij Hannover een grondstoffenindustrie opgebouwd. Hij werd in 1834 opgevolgd door zijn zoon Georg, welke in 1846 startte met het bouwen van locomotieven in diens machinefabriek welke hij had opgezet. Na de dood van Georg Egestorff in 1868 werd de onderneming overgenomen door de spoorondernemer Bethel Henry Strousberg en pakte het grootschalig aan, maar moest na slechts drie jaar opgeven.

Dit leidde tot de oprichting van de ‘Hannoverschen Maschinenbau Actiengesellschaft’, wiens telegramadres ‘HANOMAG’ luidde en het idee was van de Oberingenieurs en later bestuurslid Erich Metslin.

Met de start van de productie van draagploegen stapte de onderneming in 1912 in de landbouwtechniek. Nadat ondertussen gewone trekkers en rupstractoren net als auto’s aan het productiebereik waren toegevoegd, is men opgehouden met het maken van locomotieven in 1931 na meer dan 10.000 exemplaren te hebben gemaakt.

Na de tweede wereldoorlog heeft men de productie van personenauto’s niet weer opgestart. Daarin tegen concentreerde men zich naast de tractoren op zeer succesvolle reeks lichte bedrijfswagens. Daarnaast begon de productie van bouwmachines ook toe te nemen. Rheinstahl AG, de nieuwe eigenaar van Hanomag, expandeerde en zette vele productiefaceliteiten op, maar stootte later ook weer bedrijfsonderdelen af. In de jaren 70 van de vorige eeuw staakte men de productie van trekkers, stootte de bedrijfswagensectie af en en ten slotte de ging ook de eigen bouwmachineafdeling dicht.

Door de bemoeienis van het Canadese Massey-Ferguson Concern tot 1980 en de aansluitende overname door de IBH groep zag het er weer rooskleurig uit voor Hanomag. In 1984 volgde de herstart als middelgrote onderneming, gevolgd door een beursgang drie jaar later.
Ondertussen bevinden de meerderheid van de aandelen van de onderneming in handen van de japanse firma Komatsu, de op 1 na grootste producent van bouwmachines ter wereld, welke in Hannover een grote diversiteit aan shovels bouwt.

Bron:
Alle traktoren von Hanomag, Baumaschinen, Lastwagen und Personenwagen door Klaus Tietgens. Deze is uitgegeven door en verkrijgbaar bij: Verlag Klaus Rabe

Alles over Hanomag, Henschel & Hanomag-Henschel

banner